Hocus pocus ...

Gepubliceerd op 28 augustus 2022 om 19:59

Hocus pocus...

Geef me focus!

 

Héél soms, zou ik het echt wel willen: een toverstaf, of toverspreuk, die in 1 klap mijn tekorten aanvult. 

Maar ... zo werkt het niet. En hoewel het me soms comfortabel en heerlijk lijkt, is het denk ik ook niet de bedoeling, dat het zo werkt. En even heel eerlijk, ik zou er niet langdurig blij van worden als alles moeiteloos zou verlopen. Op z'n tijd mag iets wel even moeite kosten, dat houd me bij de les. 

 

Focus, het is wel een thema, merk ik. En niet alleen voor mij, zo blijkt.

 

Sinds een tijd alweer, begin ik elke dag met een bewuste dag-start. Ik deel dat vanaf het begin, elke dag, via de stories op Instagram en Facebook. Aan de groeiende hoeveelheid reacties hierop en de gesprekken die er over ontstaan, merkte ik, dat vele thema's in vele mensen actief zijn én bepalend zijn voor communicatie én gedrag.

Op het moment maak ik gebruik van weekthema's. De afgelopen week was dit het thema focus. Ik ontving hier de meeste reacties op, tot nu toe. Het is een ding, zo blijkt. En ik herken het, zó goed. Inmiddels heb ik mijn voorraad focus weer terug gevonden, deze was even zoek. Vooral in de eerste week na thuiskomst van vakantie. Na heerlijk alles even te hebben losgelaten, kreeg ik mijn focus niet meteen hervonden. Toch is het gelukt! En dat bleek niet zo moeilijk als ik vooraf dacht. En wat voor mij werkt, brengt jou wellicht ook iets. 

Daarom geef ik er graag even aandacht aan. 

De focus op focus, zogezegd.

Voor mij begint dat met helderheid. Waar hebben we het eigenlijk over?

 

Van Dale zegt er dit over:

fo.cus (de/het; m en o; meervoud: focussen)

1 brandpunt

2 het zich concentreren op één bepaald punt: de focus leggen op... zich geheel richten op...

fo.cus.sen (focuste, heeft gefocust)

concentreren: focussen op zijn taak, zich richten op; zich focussen op een oplossing

 

Als ik naar het begrip kijk, zoals Van Dale het schetst, heeft het voor mij vooral te maken met mijn aandacht richten en mijn concentratie trainen. In de week na onze vakantie merkte ik dat het wat onwennig was. Ik had alles 3 weken losgelaten en moest even hervinden hoe ik terug kon komen bij gerichte aandacht. 

Wat daarbij enorm hielp: ritme & regelmaat aanbrengen. Met het hervatten van mijn werkzaamheden, hervatte ik ook het ritme van de bewuste dagstart. Hoe dat werkt? Zo:

 

Elke ochtend, loop ik als eerste, met een verse kop thee, naar mijn werkruimte. Daar:

- zet ik de kalender op de juiste dag en datum

(focus op hier en nu)

- stel ik mezelf de dag-vraag die bij het weekthema hoort en beantwoord deze in stilte

(focus op zelfverbinding: hoe leeft dit thema in mij, welke betekenis verleen ik hier aan?)

- mediteer ik 5min

(focus op zelfverbinding: ontspannen starten aan de dag)

Daarna bekijk de agenda van die dag en mag alles volgen dat daarbij hoort. 

 

Ik merk, dat het helpt. En niet een beetje, ENORM. 

Het brengt me: ruimte, helderheid, aanwezigheid, vertrouwen, doeltreffendheid, groei, inspiratie, (zelf)verbinding, communicatie, ondersteuning, rust en orde. Samengevat (voor mij): focus.

 

Ik merk het in de gesprekken die ik voer, in mezelf en met anderen. De flow daarin is weer anders, fijner, dan toen focus ontbrak. Focus is voor mij vooral: aandacht richten en kunnen vasthouden. Als dat lukt, is omgang met jezelf en anderen en communicatie van binnen en daar buiten, goed te doen. Dan verstaan mensen elkaar. En is er ruimte voor wederkerigheid en gelijkwaardigheid in contact. Wat de één tekort ervaart, hoeft de ander niet aan te vullen, maar kan daar wel rekening mee houden, als er voldoende focus is. In mezelf merk ik het meest duidelijk het verschil in de helderheid en snelheid van het vinden van woorden. Ik ben niet iemand die moet nadenken over mijn woorden, die vind ik snel. Tenzij ik geen focus ervaar. Dan ervaar ik dat ik niet zo vlot bij de woorden kan, die ik nodig heb om me helder te uiten. Een enorm verschil!

 

Eerder deze week, kwam ik een uitspraak tegen, die dit thema voor mij mooi rond maakt, waar het mij in essentie om gaat: wat wil je nou het aller allerliefst? Focus daar dan op. Dan stroomt alles die kant op. 

En passender kon ik het niet treffen, in de week die toch al over focus ging. Toeval? :)

 

De uitspraak: 

" Your life is controlled by what you focus on."

~ Tony Robbins ~ 

Zo! Ik laat mijn focus even los. Morgen weer een dag, een bewuste dag-start én een moment om focus aan te brengen. Het contrast tussen loslaten en hervinden, ik ben het heerlijk gaan vinden.

Vooral nu ik weet hoe ik het terug kan vinden wanneer ik dat nodig heb.  

 

Hoe is dat voor jou? Wat ondersteunt jouw focus? En hoe is het voor je om deze los te laten? 

Reactie plaatsen

Reacties

Patty
2 jaar geleden

Focus... ik hoor het als een mantra voorbij komen ... hoe meer ik focus hoe minder ik doe. Of hoe minder ik er mee bezig ben ... met waarop ik me focus. Alsof ik blokkeer. Dus, het is paradoxaal, maar hoe minder ik focus hoe meer ik gedaan krijg, met meer plezier en lichtheid. De dag voelt echt lichter, minder zwaar of drukkend en gefrustreerd. En, voor mij werkt dat beter en fijner.
Wel mooi dat we hetzelfde thema hadden met dat grote verschil dat jij het gaat onderzoeken en een oplossing voor zoekt én dat deelt met je omgeving. En, ik verval in simpliciteit: doe het gewoon niet meer. Met de volgende simpele conclusie: als het naar werkt. Met tot slot: waarschijnlijk op denduur niet, maar dan grijp ik terug op jouw mooie waardevolle blog :-).